about

Τα LUDENS LABS είναι εργαστήρια παιχνιδιών, αντικαταθλιπτικό σύνθημα, σημείο στο χάρτη, πείραμα, βέβαια ιστορία χαμηλού κόστους, όλα μαζί και άλλα τόσα a playground for the mind. That’s it and in other words is the same: μία πλατφόρμα διαλόγου και πειραματισμού πάνω στο παιχνίδι, τις παιγνιώδεις καταστάσεις που μπορούν να στηθούν στο κέντρο της πόλης με θέα το πεζοδρόμιο, τις συμπεριφορές που προκαλούνται να εκδηλώσουν οι κάτοικοι της πόλης ως παίκτες, τις προσεγγίσεις της έννοιας του παιχνιδιού ως εργαλείο γνώσης, έκφρασης, δημιουργικότητας, σχολιασμού, επικοινωνίας και αμφισβήτησης των στερεότυπων και πάνω απ όλα, την ανάπτυξη της ομάδας ως sine qua non προυπόθεση για το παιχνίδι. Από το παίζω ως το μέσω-του-παιχνιδιού δημιουργώ πολιτισμό, μας χωρίζει ακόμη μία άβυσσος – let’s be honest – μέσα στην οποία εμείς, για αρχή, ελπίζουμε να χαθούμε παίζοντας σινεμά, λογοτεχνία, αυθόρμητη ζωγραφική, φωτογραφία, γλώσσα ελληνική, ομαδικές ανα-γνώσεις, ludenszine, κ.ά Σ’ αυτά τα παιχνίδια, τα σαφώς αστικά, η κοινότητα των Homo Ludens συμμετέχει με προσφορά σε είδος ή χρήμα τόσο όσο απαιτείται για να πραγματοποιηθεί το πείραμα το οποίο μέχρι στιγμής επιδοτείται αποκλειστικά και απ’ ευθείας από την κοινότητα η οποία και το παράγει. Ο κουμπαράς μας – Frog Ludens – είναι εκείνος που θα αγοράσει κρασί, ρακί, στραγάλια κ.ά όταν π.χ θα βρεθούμε για μια ανοιχτή σε όλους ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑ-ΓΝΩΣΗ που θα στηθεί κάθε φορά με ομαδική προσφορά των Homo Ludens – slideshow που θα φτιαχτεί από τον Αντρέα για να προβάλεται παρέα μας στον τοίχο, αφίσσα που θα σχεδιαστεί από τον Πάνο, κείμενα που θα γραφτούν από όποιον κάθε φορά κάνει κέφι να περιγράψει το τι θέλουμε να συμβεί, κοκ – ενώ όποιος δεν έχει προσφέρει σε είδος θα αφήσει στον κουμπαρά μετά και μόνο μετά την παιγνιώδη κατάσταση που θα ζήσει και εάν και εφ όσον το επιθυμεί, τον οβολόν του.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται για πρώτη φορά και επιστρέφουν τη δεύτερη, με τη ρακί της επόμενης κατάστασης. Χτες η Άννα στο Παίζουμε Σινεμά, έφερε ζεστή τάρτα με τυρί, στο ταψί.

———————————————————————————————————
Τα LUDENS LABS είναι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ και δημιουργήθηκαν από την επιθυμία μας να εκφραστούμε παίζοντας. Ο Ολλανδός ιστορικός και φιλόσοφος Johan Huizinga [1872–1945] έπλασε τον Homo Ludens – πριν από αυτόν είχαν πλαστεί οι Homo Ergaster, Homo Habillis, Homo Erectus και Homo Sapiens, μετά από αυτούς ήρθε ένας Gianni  Rodari και ένας John Nash να μας μιλήσουν ο καθένας με τον τρόπο του για θεωρίες παιχνιδιών. Ο πολιτισμός, έγραψε o Huizinga, γεννιέται από την έμφυτη στον άνθρωπο τάση να παίζει και οι διάφορες πολιτισμικές μορφές, από το δίκαιο και τη φιλοσοφία ως την ποίηση, την πεζογραφία και την τέχνη μπορούν να κατανοηθούν ως εκδηλώσεις ή μεταμορφώσεις της θεμελιώδους ανθρώπινης ορμής για το παιχνίδι. Κακώς ξεχάσαμε τον Homo Ludens. Kαιρός να τον θυμηθούμε.
Τα LUDENS LABS είναι ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ και επινοήθηκε από την ανάγκη μας να φωνάξουμε πως μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα με τους τρόπους που εμείς θέλουμε και όχι με τις μεθόδους που μας υπαγορεύονται. Έτσι λέμε να γράψουμε χωρίς συνταγές, να δούμε χωρίς να μας δείχνουν την κατεύθυνση, να ακούσουμε χωρίς να περιμένουμε, να γευτούμε για να γευτούμε, να γελάσουμε χωρίς να μας γαργαλίσουν, να βρεθούμε για να βρεθούμε, να μιλήσουμε χωρίς υπεκφυγές, να πιούμε έναν καφέ, έστω. Με δυο λόγια λέμε να παίξουμε χωρίς ζαβολιές, δηλαδή οι άσσοι να ριχτούν όλοι στο τραπέζι και με δυο λόγια παραπάνω λέμε, κάπως έτσι να καλοπιάσουμε την έκπληξη για να ξεμυτίσει.
 
Τα LUDENS LABS είναι ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ των καθημερινών διαδρομών μας και δημιουργήθηκαν από την πεποίθηση πως η γεωγραφία γράφεται πρώτα από εμάς κι ύστερα από τους γεωγράφους. Ζητάμε συγνώμη από την Επιστήμη αλλά είναι καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν μας αρέσει να μας μελετούν, κατηγοριοποιούν, αναλύουν, περιγράφουν, προσδιορίζουν, συνοψίζουν, παρουσιάζουν, κουβεντιάζουν -νισάφι πια- και λέμε να μελετήσουμε τις καταστάσεις μόνοι μας. Τί στο διάβολο τα μάθαμε τα γράμματα; Η έκπληξη λοιπόν -ως ενδεχόμενο να προκύψει αυτή από κάθε έκφραση και κάθε κατάσταση- είναι το θέμα που θα μελετάμε εδώ από χίλιες μεριές σοβαρές και αστείες – take your time to think about it.
 
Τα LUDENS LABS είναι ΠΕΙΡΑΜΑ που το ξεκίνησαν πρώτοι οι οιωνοί και ζητάει να επιβεβαιώσει τις βάσιμες υποψίες μας για τα πολύτιμα ευρήματα που κρύβονται κάτω από τη στεγνή μας άμμο.  Δεν χανόμαστε στην ποίηση, don’t worry… Ένας μικρός  χώρος στο Κέντρο της πόλης που μεταμορφώθηκε από θρίλερ σε κωμωδία, μόλις μέσα σε λίγες μέρες, αφού πολλοί καλοί έβαλαν από ένα χεράκι, είναι πια ένας ανοιχτός τόπος πειραματικής συναναστροφής. Ενθαρρύνουμε την προσέλευση για ξενάγηση, παροτρύνουμε για διαβάσματα από τη Δανειστική μας Βιβλιοθήκη που στήνεται μέρα με τη μέρα στα ράφια της σκάλας –αλήθεια, όποιος έχει βιβλία που τάχει μάθει απέξω ας τα φέρει εδώ να τα διαβάσουμε κι εμείς- επιδοτούμε τη διάθεση για καφέ και τσάι, διαθέτοντας βραστήρα, καφετιέρες, ποτήρια, φλιτζάνια, κουτάλια και βουτήματα, προωθούμε το άραγμα στο πατάρι μας για κρυφτό και ηρεμία και συνεχίζουμε να δουλεύουμε κάνοντας υποθέσεις για λογαριασμό σας.
 Τα LUDENS LABS είναι ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ και ξεκίνησε από την επιθυμία μας να αποδείξουμε πως η Γιορτή στήνεται κυρίως από το Κέφι. Τι είναι η Γιορτή; Tί είναι το Κέφι; Α, λοιπόν: Το Κέφι είναι δημιουργικό συναίσθημα το οποίο ανιχνεύεται πέρα από τις περιοχές της σοβαρoφάνειας, της πολεμικής και του ανταγωνισμού, δηλαδή στις περιοχές του ονείρου, της ελαφρότητας, της μαγείας, της γοητείας, του γέλιου, του αινίγματος, της άμιλλας, της αμφισβήτησης, της ψυχαγωγίας, της τελετουργίας και της ειρήνης, με δυο λόγια, το Κέφι βρίσκεται στην περιοχή του Παιχνιδιού. Εκεί η Γιορτή γίνεται δημιουργική έκφραση που σκάει με πολύχρωμο θόρυβο. Τα Παιχνίδια των LUDENS LABS παίζονται σε περιοχές ειρήνης, δηλαδή σε συναθροίσεις όπου η παρεξήγηση, η προσβολή, η αιδώς, η κακία, η ιδιοτέλεια και άλλα συναφή δεν χωράνε. Σε αυτό το πνεύμα στα LUDENS LABS οργανώνονται συνεδρίες, εργαστήρια, αγώνες, λέσχες, κουβέντες, ανταλλαγές, εκθέσεις και άλλες καταστάσεις. Ας παίξουμε λοιπόν. Και παίζοντας ας μάθουμε, ας εκφραστούμε, ας δημιουργήσουμε, ΑΣ ΖΗΣΟΥΜΕ.
Η θεωρία του Homo Ludens του Ολλανδού ιστορικού και φιλόσοφου Johan Huizinga [1872–1945], αποτέλεσε τον πυρήνα της έμπνευσης και την πλατφόρμα του παιγνιώδους σχεδιασμού μιας σειράς καινοτόμων Eργαστηρίων σε διάφορα γνωστικά πεδία: Δημιουργική Γραφή για Ενήλικες, Σινεμά, Nτοκιμαντέρ, Σενάριο, Kινούμενο Σχέδιο, Tέχνες για Μικρούς Καλλιτέχνες, Παιχνίδια Γραφής για Μικρούς Συγγραφείς, Παιχνίδια Έμπνευσης για ZIG ZAG Tύπους [κοπτική ραπτική μεταποίηση], Video Dance, Ομαδικές Ανά Γνώσεις και άλλα. Όλα αυτά πραγματοποιούνται σήμερα κάτω από την ομπρέλα ενός μεγάλου πειράματος που ονομάζεται LUDENS LABS και υλοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική ΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ που έχει έδρα την Αθήνα.
 
Λένε για μας…